Pengurusan Kewangan Peribadi

Cara bijak menguruskan wang

Dalam menghadapi kehidupan hari ini dengan kos yang sentiasa meningkat, kita hendaklah sentiasa bijak merancang kewangan kita. Untuk menjadi bijak kita tidak perlu menjadi seorang financial planner. Cukup sekadar kita tahu jika mengambil tindakan A apa kesannya kepada poket kita. JIka kita ambil jalan B lagi menguntungkan poket kita pada jangka panjang mengapa kita perlu ambil jalan A kan?. Jadi asasnya disini kita kena BIJAK MERANCANG untuk masa depan.

Kita bandingkan 2 orang yang mempunyai pendapatan yang sama RM2500.00 sebulan.

Katakan Si A dan Si B. A menyimpan dan setelah cukup target dia membuat deposit rumah dan kemudian membeli sebuah rumah flat ditengah kota Kuala Lumpur. B menyimpan sebagai backup kecemasan di dalam bank dan selesa hidup menyewa dan tidak berhasrat membeli rumah.

Tidak perlu menjadi seorang financial planner untuk memikirkan siapa yang lebih beruntung 5 tahun dari tarikh mereka berdua mula bekerja. Sudah tentu Si A lebih berbaloi pelaburannya. Apabila Si A tidak mahu tinggal lagi di rumah flatnya dia mampu mempunyai lebihan cash daripada sewaan rumah tersebut. Jika rumah tersebut dijual harganya sudah tentu menjadi 100% lebih tinggi daripada harga beli. jika 5 tahun lepas A beli pada harga RM55,000. sekarang harga sudah mencecah RM100,000 lebih.. bukan ke margin keuntungan 100% disitu.

Terdapat pelbagai cara menyimpan wang yang boleh “save”kan ribuan duit kita jika kita tidak memilih cara tersebut. Ingin tahu rahsianya?.. nantikan tulisan akan datang 🙂

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s